معمولا سولفاته شدن باتری به دو صورت برگشت پذیر و دائمی انجام میشود هر کدام از آنها طی فرآیندهای خاصی انجام میشوند و در شرایط خاصی انجام میشوند. در ادامه به صورت کامل آنها را بررسی و شرح میدهیم تا بیشتر با این دو روش آشنا شوید:
برگشت پذیری (یا سولفات نرم)
زمانی که یک باتری را مرتبا و زود زود سرویس کنید، با اعمال کردن بار اضافی به آن، به صورت کامل باتری شارژ میشود و به صورت یک جریان تنظیم شده به اندازه 200 میلی آمپر، سولفاته نرم و یا برگشت پذیر به وجود میآید که قابل اصلاح هم میباشد. در این صورت ولتاژ پایانه موجود در باتری به اندازه 24 ساعت از 2.50 تا 2.66 ولت بر سلول (15V , 16V در یک بلوک مونو 12V) مجاز خواهد بود و حتی افزایش میآید. اصولا افزایش دمای موجود در باتری به 50 الی 60 درجه سانتیگراد یعنی 140-122 F0، به حل شدن کریستالها کمک بیشتری خواهد کرد.
دائمی (یا سولفات سخت)
و اما سولفات سخت و یا دائمی هنگامی ایجاد میشود که باتری در مدت زمان هفتهها و یا حتی ماهها در وضعیت شارژ کم قرار داشته باشد. زمانی که باتری دچار این شکل از سولفاته شدن شود، نمیتوان به هیچ شکلی آن را حل کرد و یا حتی ترمیم نمود. با این وجود در بسیاری موارد میتوان که باعث عملکرد بهتر این سولفاتهها شد. شاید تعجب کنید اما در بسیاری از باتریهای جدید ساخت، اسید سرب پس از قرار گرفتن در ولتاژ کم از چند هفته، دیده شده که برخی از سولفاتهها را میتوان به صورت کامل ترمیم نمود.
البته در این مسئله عوامل دیگری هم ممکن است که دخیل باشند. برای این که متوجه شوید باتری اسید سرب قابل بازیابی هست یا خیر؟ میتوانید به منحنی تخلیه ولتاژ نگاه کنید؛ زمانی که باتری کاملا شارژ شده باشد و ولتاژ پایدار را در تخلیه نگهدارد، ممکن است که بتوان بیشتر از زمانی که مقدار ولتاژ به سرعت کم شود، آن را مجددا فعال نمود.
اصولا برای معکوس کردن و یا جلوگیری از سولفاته شدن باتریها، چندین شرکت دستگاههای ضد سولفاته را ارائه خواهند داد که در ترمینالهای باتریها پالسهایی را اعمال میکنند. این فناوریهای موجود موجب میشوند که سولفاته کاهش بیابد و در نهایت باتری سالم بماند. نا گفته نماند امکان معکوس کرن به صورت یکباره وجود ندارد چرا که یک روش غیر علمی و مبتنی بر تجربه است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.